I den konsulära verksamheten har UD kontakt med Sveriges främste seismolog, Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet. Han blir konsulterad när naturkatastrofer inträffar, då det behövs specialistkunskap och när reseinformationen behöver uppdateras på utlandsmyndigheternas sidor på Sweden Abroad.

Under året har Europa drabbats av nya terroristattentat, senast på en julmarknad i Berlin. Många svenskar upplever en oro och osäkerhet när de ska ut och resa. En fråga som ofta kommer upp är den om UD:s arbete med reseinformation och när och hur UD egentligen avråder från resor. Och kan UD avråda från resor på grund av risker för till exempel terrorismattentat redan innan något skett? Jon Åström Gröndahl, chef för UD:s konsulära enhet, förklarar hur UD förhåller sig till detta.

Ständigt populära Thailand är ett favoritresmål för många svenskar över jul. Ambassadör Staffan Herrström tipsar om vad som är bra att tänka på för dig som funderat på att tomta lite längre österut i år.

I sommar uppskattas över 100 000 svenskar följa EM i fotboll på plats i Frankrike och minst 1 500 reser till Brasilien för att uppleva OS och Paralympics i Rio de Janeiro. De svenska utlandsmyndigheterna står väl förberedda i händelse av kris.

Kanada är ett populärt resmål bland många svenskar. Sveriges ambassadör i Kanada, Per Sjögren, ger här några tips och råd om vad du bör tänka på inför och under resan.

Att resa bort på skidsemester är väldigt populärt bland många svenskar. Sveriges ambassadör i Österrike, Helen Eduards, ger goda tips och råd att tänka på om du planerar en skidresa till Österrike över sportlovet.

En viktig uppgift för UD är att ge råd och information till svenska resenärer om hur säkerhetssituationen ser ut i olika länder. Om säkerhetsläget i ett land eller i delar av ett land är allvarligt påverkat kan UD gå ut med en avrådan från resor. Det är en tydlig signal om hur UD ser på säkerhetssituationen i ett land.

Att åka utomlands över jul och nyår är populärt bland många svenskar, och Sydafrika är ett av resmålen som kan locka. Här följer lite råd från svenska ambassaden i Pretoria att tänka på inför och under resan.

Det är många som firar jul på annat håll, och Spanien är ett populärt resmål bland svenskar. Ambassadör Cecilia Julin på svenska ambassaden i Madrid, Spanien blev intervjuad för en liten kort frågestund om vad som ska tänkas på innan resan och hur jul- och nyårshelgen firas på spanskt vis.

Trots uppstickare som Dubai och Cancún är ständigt populära Thailand favoritresmålet för många svenskar över jul, med tre destinationer bland topp fem. Ambassadör Staffan Herrström tipsar om vad som är bra att tänka på för dig som funderat på att tomta lite längre österut i år.