Under året har Europa drabbats av nya terroristattentat, senast på en julmarknad i Berlin. Många svenskar upplever en oro och osäkerhet när de ska ut och resa. En fråga som ofta kommer upp är den om UD:s arbete med reseinformation och när och hur UD egentligen avråder från resor. Och kan UD avråda från resor på grund av risker för till exempel terrorismattentat redan innan något skett? Jon Åström Gröndahl, chef för UD:s konsulära enhet, förklarar hur UD förhåller sig till detta.

Ständigt populära Thailand är ett favoritresmål för många svenskar över jul. Ambassadör Staffan Herrström tipsar om vad som är bra att tänka på för dig som funderat på att tomta lite längre österut i år.

Könsrelaterat våld får enorma konsekvenser, för offer, närstående och hela samhällen. Sveriges arbete mot det könsrelaterade våldet bedrivs på många nivåer och med en rad olika verktyg, såväl nationellt som internationellt.

Regeringens nya jämställdhetspolitiska strategi innebär ett perspektivskifte inom arbetet mot mäns våld mot kvinnor, från fokus på hantering av våldets konsekvenser till dess orsaker.

Idag invigs Sveriges ambassad i Manila, ett stärkande steg i de diplomatiska relationer Sverige och Filippinerna haft i nästan 70 år. Men kontakterna går längre tillbaka i tiden än så; svenska företag började etablera sig i Filippinerna redan för ungefär hundra år sedan.

Efter 15 års frånvaro återvänder nu Sverige till Tunisien. Idag inviger utrikesminister Margot Wallström Sveriges ambassad på plats i Tunis.