Tillbaka till Tunis

Published 25 October 2016 in:

I dag inviger utrikesminister Margot Wallström Sveriges ambassad i Tunis. Invigningen hålls i Bardo-museet som är ett monument för frihet och demokrati i regionen.

Utrikesministerns närvaro visar Sveriges stöd för den demokratiska väg som landet har valt och att stödja den fortsatta demokratiska processen och de breda utmaningar som kvarstår.

Den första svenska ambassaden på plats etablerades redan 1963, i samband med det dåvarande statsbesöket. Det är nu 15 år sedan vi övergick till att ha ett Stockholmsbaserat sändebud, och ambassadör Fredrik Florén ser fram emot en stärkt svensk närvaro i landet.

– Sverige återkommer med en ambassad för att vara en partner till Tunisiens demokratisering. Efter revolutionen 2011 har landet imponerat även om många utmaningar återstår.

Ambassaden kommer att rikta in sig på att stöda rättsstaten, decentralisering och kvinnors rättigheter.

– I år gör vi en särskild satsning på yttrandefrihet, inte minst genom att lyfta fram barnlitteratur och förskolan. På så vis skapas också en debatt om jämställdhet.

– Svenska företag sysselsätter 5000 tunisier. Det vi tappat i export efter revolutionen bör återhämtas när ekonomin stabiliseras, säger Fredrik Florén.

Pressmeddelande: Utrikesministern inviger ny ambassad i Tunisien