500 blågula hjälmar i Hanoi

Published 25 April 2014 in:

Photo: Catarina Axelsson/MFA

Igår genomförde svenska ambassaden i Hanoi tillsammans med AIP Foundation en satsning på att få fler föräldrar att sätta hjälmar på sina barns huvuden när barnen åker med på motorcyklar och mopeder. Över 1000 barn och deras föräldrar samlades under torsdagen för kampanjen Helmet for Kids.

– I vietnamesiska städer är motorcyklar det främsta transportmedlet.  Att få både vuxna och barn att använda hjälm är ett enkelt och billigt sätt att rädda liv, sa Camilla Melander, Sveriges ambassadör i Vietnam, under evenemanget.

Enligt bland annat Världshälsoorganisationen WHO är trafikolyckor ledande orsak till dödsfall och skador i Vietnam, 22 000 omkommer varje år i trafiken. Ambassaden delade igår ut 500 blågula hjälmar på skolan Cat Linh Primary School. Ett litet steg som förhoppningsvis kan leda till att fler skolor runt om i landet hakar på initiativet, som är en del i högtidlighållandet av att de svensk-vietnamesiska relationerna firar 45 år!

– Sverige är bland de bästa länderna i världen vad gäller trafiksäkerhet. Barn ska alltid bära hjälm när de åker på en motorcykel och vuxna och föräldrar måste verka som förebilder, sa Camilla Mellander.

Hela ambassaden har nu lovat att alltid sätta hjälmar på sig själva och sina barn när de åker moped eller motorcykel.

Med ett stort antal journalister på plats fick evenemanget stor spridning i nationell media. Bland annat här i en artikel från Vietnam News Agency, det största mediebolaget i Vietnam. Det här klippet gick på olika vietnamesiska tv-kanaler och den här artikeln tar upp den svenska uppfinningen trepunktsbältet samt Sveriges nollvision i trafiken. Här finns en artikel på engelska i kommunistpartiets tidning och fler bilder finns på ambassadens Facebook-sida.