Utvecklingen och situationen i Nordkorea – plus ett internationellt vapenhandelsavtal

Published 4 April 2013 in:

Photo: Catarina Axelsson/MFA

Världens blickar följer händelseutvecklingen i och runt Nordkorea.

I en artikel i SvD på torsdagen kommenterar utrikesminister Carl Bildt utvecklingen i landet som oroande men inte alarmerande. I samma artikel ger vår ambassadör i Pyongyang, Karl-Olof Andersson, en bild av situationen i landet, bland annat om bristen på nätfrihet. Och EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton kommenterar idag Nordkoreas uttalande om att starta sina kärnanläggningar i Yongbyon. Detta skulle vara ett klart brott mot säkerhetsrådets resolutioner liksom mot de åtaganden som gjordes 2007 i de så kallade sexpartssamtalen, om att stänga kärnanläggningarna.

Sverige har haft diplomatiska förbindelser med Nordkorea sedan 1973 och upprätthållit en ambassad i Pyongyang sedan 1975. Bland EU-länderna har också Tyskland, Storbritannien, Tjeckien, Polen, Bulgarien och Rumänien ambassad i Nordkorea. Flertalet övriga EU-länder bevakar Nordkorea från sina ambassader i Seoul.

Nordkorea är – som bekant – ett mycket slutet land, med mycket få utlänningar som vistas långvarigt i landet och få turister. Vår ambassad räknar med fem bofasta svenskar i Nordkorea. Tre är knutna till ambassaden och två arbetar på organisationer som är engagerade i humanitärt bistånd. Turiststatistik för 2012 är inte tillgänglig men enligt uppgift ska 75 svenskar ha besökt Nordkorea 2011.

Sedan 1995 är Sverige skyddsmakt åt USA som saknar diplomatiska förbindelser med Nordkorea. Uppdraget som skyddsmakt omfattar humanitärt och konsulärt skydd till amerikanska medborgare i Nordkorea. Sverige företräder även Kanada, Australien och de nordiska länderna i konsulära frågor i landet.

—–

En annan fråga som har bevakats i medierna är förhandlingarna om ett internationellt vapenhandelsavtal, Arms Trade Treaty (ATT).  

För den som hängt med är det här ingen nyhet att det i tisdags blev klart, då en stor majoritet i FN:s generalförsamling röstade för ett internationellt vapenhandelsavtal. Carl Bildt uttryckte förhoppning om att avtalet kan bidra till att tygla den farliga olagliga vapenhandeln som underblåser konflikter runt om i världen.

Avtalet är i många avseenden ett viktigt steg framåt. Om detta och förhandlingsarbetet har Signe Burgstaller, biträdande chef för Sveriges FN-representation i New York, bloggat här. Och självklart är avtalet något att fira. På UD:s enhet för nedrustning och icke-spridning bjöd den svenske chefsförhandlaren Paul Beijer de närmsta medarbetarna på tårta.