Nu finns alla Sveriges ambassader och konsulat på Twitter och Facebook

Published 28 February 2013 in:

Photo: Catarina Axelsson/MFA

Från Pyongyang till Washington, från Canberra till Brasilia. Nu finns alla Sveriges ambassader och konsulat på Twitter och Facebook. För två veckor sedan, i årets utrikesdeklaration i riksdagen, satte utrikesminister Carl Bildt ribban högt: alla Sveriges utlandsmyndigheter ska finnas på Twitter och Facebook före utgången av februari månad. Och nu är vi i mål.

Alla våra utlandsmyndigheter på Twitter hittar du här. Listan över våra utlandsmyndigheter på Facebook som ligger här är i akut behov av uppdatering. Faktum är att hela sidan behöver göras om.

I sommar är det tre år sedan vi lanserade UDbloggen och klev upp på Twitter – på svenska. Då handlade det om att jobba med bilden i Sverige av UD, att börja dela med oss mer av allt vi gör. Några ambassader började också testa hur de kunde jobba med sociala medier för att lösa sin verksamhet, exempelvis ambassaden i Bangkok som öppnade en Facebook-sida under askmolnskrisen försommaren 2010, för att lättare nå och hjälpa strandade svenskar på plats.

Sedan dess har mycket hänt. Som vi tog upp häromveckan ägnar sig nu både andra utrikesministerier och forskare sig åt att förstå hur digitala innovationer och verktyg förändrar förutsättningarna för det diplomatiska arbetet. Och på UD och på våra ambassader bygger vi vidare på erfarenheterna som vi gjort i sociala medier de sista åren, för att utveckla vår digitala diplomati. Till att vässa omvärldskollen, samtala, bygga relationer – och – i förlängningen för att påverka.

Med satsningen på Twitter och Facebook har UD och alla Sveriges ambassader och konsulat en unik infrastruktur på plats. Nu fortsätter resan, på en ny etapp.